Velký pestrobarevný datel (Dendrocopos major) je velký pták z čeledi datelů a je jedním z nejběžnějších druhů datlů. Jeho zobák s pavučinou, černobílé opeření a výrazné volání ho činí snadno rozpoznatelným.

Strakapoud velký je vysoce sexuálně dimorfní: samci mají jasně červené peří na zadní straně krku a horní části zad, zatímco samice mají peří černé. Obě pohlaví mají výrazné černé a bílé pruhy na hlavě a krku, které oddělují jiskřivě červenou dutinu samce.

Strakapoudi velcí obývají lesní oblasti Eurasie, od Evropy po severní Čínu. Preferují lesy s dřevinami, jako jsou duby, buky a břízy, kde najdou dostatek potravy a vhodná hnízdiště. Jsou to teritoriální ptáci a brání svá území před konkurenty.

Při procházení stránkami tohoto článku se dozvíte více o biologii, zvycích a životním prostředí strakapouda velkého. Najdete zde také fotografie, které vám pomohou lépe si představit tohoto úžasného ptáka v jeho přirozeném prostředí.

Strakapoud velký: popis, stanoviště, foto

Большой пестрый дятел: описание, среда обитания, фото

Strakapoud velký je obyvatelem mírných a subtropických lesů v Evropě a západní Asii. Preferuje smíšené a listnaté lesy, kde nachází potravu a staví hnízda. Pták aktivně zkoumá kmeny stromů při hledání hmyzu, včetně larev a jejich krve. Může se také živit bobulemi a ovocem, zejména na podzim.

Fotografie strakapouda velkého
Большой пестрый дятел Большой пестрый дятел

Svou činností hrají datli významnou roli v lesním ekosystému. Pomáhají ničit škůdce stromů a podporují jejich reprodukci. Datel komunikuje klepáním na stromy, které slouží jako signál k vyznačení hranic území a přilákání partnera k chovu.

Hlavní vlastnosti strakapouda velkého:

Основные характеристики большого пестрого дятла:

  • Délka: 23-26 cm
  • Rozpětí křídel: 38-42 cm
  • Barva opeření: černá, bílá, světle růžová, žlutohnědá
  • Stanoviště: mírné a subtropické lesy Evropy a západní Asie
  • Potrava: hmyz, larvy, bobule, ovoce

Strakapoud velký je okouzlující pták, který přitahuje pozornost svým barevným peřím a jedinečným životním stylem.

Popis datla

Datel má zvláštní strukturální rys, který je odlišuje od ostatních ptáků: mohou se pohybovat vertikálně mezi stromy. Jejich ocas a nohy je při tom podporují, což jim umožňuje snadno a bezpečně se pohybovat po svislých plochách stromů.

Jednou z nejcharakterističtějších vlastností datlů je jejich schopnost bouchat zobákem o kmen stromu. To slouží dvěma účelům: upoutat pozornost ostatních datlů a hledat potravu. Hledají hmyz pod kůrou stromů a pomocí zobáku vytvářejí perforace, aby se dostali k pavoukům, larvám hmyzu a vajíčkům.

ČTĚTE VÍCE
Pravidla očkování koček - vše, co potřebujete vědět o postupu, abyste zajistili zdraví a bezpečnost vašeho mazlíčka

Dateli také používají speciální dutiny na vrcholcích stromů jako hnízda. Jsou to díry nejen pro ně samotné, ale i pro ostatní ptáky a zvířata, která je využívají jako úkryt.

Stanoviště datla

Среда обитания дятла

Strakapoud velký se vyskytuje v různých typech lesů, které poskytují dostatek stromů pro ukrytí a hledání potravy. Tito ptáci žijí ve smíšených a listnatých lesích, stejně jako v jehličnatých lesích. Preferují zalesněné oblasti s vodními plochami, jako jsou řeky, jezera a bažiny, kde najdou dostatečné množství hmyzu.

Důležitým prvkem biotopu datla jsou staré a odumřelé stromy. Poskytují úkryt datlům i zdroj potravy. Datel kluje do dřeva, aby se dostal k larvám hmyzu, které žijí uvnitř. Proto je přítomnost starých a mrtvých stromů v oblasti lesa klíčovým faktorem pro udržení zdravé populace datla.

Datel si také vybírá stanoviště s hustou vegetací na zemi, protože to poskytuje úkryt při hledání potravy a hnízdění. Mohou také používat otevřená pole a zahrady, ale to je mnohem méně běžné.

Strakapoud velký se vyskytuje v různých oblastech včetně Evropy, Asie a Afriky. Nachází se v Rusku, Číně, Íránu, Izraeli a dalších zemích.

Rodina Dately
Třída ptactvo
velikost 30-36 cm
Hmotnost 200-350 g
Délka křídla 15-18 cm
Délka ocasu 13-16 cm
Zbarvení peří Černá, bílá, červená, žlutá

Foto datel

Na fotografiích jsou datli vidět, jak stojí na stromě a pohybují se po kmeni neobvyklým způsobem nahoru a dolů. Jejich světlé hlavy a barevné peří jasně vynikají na pozadí stromů.

Jedním z charakteristických momentů, které lze na fotografiích vidět, je, jak datli při hledání potravy narážejí svými silnými zobáky do stromu. Zkušeně používají zobáky k rozbití kůry a odstranění larev a hmyzu zespodu.

Fotografie datlů nám umožňují pozorovat tyto úžasné ptáky ve volné přírodě a vidět, jak žijí a obývají své přirozené prostředí. Zachycení těchto okamžiků na fotografiích je pro fotografy skutečným počinem a pro diváky nezapomenutelným zážitkem.

Video:

Špatní datli. Strakapoud velký (Dendrocopos major).

Strakapoud velký. Přečtěte si popis.

Strakapoud velký kluje do stromu, Datel seká na dřevo